Åneiånei

Moteukeåpning jejeje, sjekk her skal dere se noe skikkelig action: Et av OMAs største prosjekter, hovedkvarteret til CCTV i Beijing ble offer for den kinesiske nyttårsfeiringen idag. Et av byggene (TVCC) står i full fyr og har også spredd seg til det andre. Åkei, det var kanskje for de litt mer arkitekturinteresserte, men det er ganske kjipt for både byen og Remisen siden det er 2 måneder til det er ferdig og de har holdt på med byggingen i ca. 10 år. Aiaiai.

Dippis

Da er vi kommet såpass langt inn i det nye året at AHO har åpnet årets diplomutstillingen. Om du går og funderer på å bli arkitekt er det en bra anledning til å a. besøke skolen, b. se hva hvilken kunnskap en kan ende opp med etter 5,5 års studie, c. ta en prat med noen studenter. Under ser dere eksempel på at det ikke bare handler om å tegne plan og snitt på en enebolig. Go go go!

ahodipp
Foto: privat

Arkitekt i magen?

En del av dere spør om studiet jeg har gått på, og jeg skrev en guide for litt over et år siden på den gamle bloggen. Her kommer en copy+paste, jeg tror ikke så mye har forandret seg siden sist.

1. Du kan bli arkitekt ved å gå på skole i Trondheim, Bergen eller Oslo. I Trondheim kommer du inn på karakterer og må ha matte og fysikk for å komme inn, i Bergen er det hjemmeoppgave og intervju, i Oslo er det 2 runder med opptaksprøver. Trondheim ses på som mer teknisk, det er egentlig ikke sant, den er veldig lik Osloskolen. Bergen er litt mer kunstnerisk og har færre elever.

2. Du trenger ikke å kunne tegne, det lærer du. På skolene med opptaksprøve kan det derimot være en fordel når du skal søke deg inn. Håndtegning er bare et bra hjelpemiddel, ikke et krav for å bli god arkitekt.

3. Å gå på arkitekt er ufattelig moro men ufattelig slitsomt da alt du gjør kommer fra deg, det er du som har tenkt ut hvordan ting skal være og da kan det ofte være tungt å få en smekk i trynet fra en sensor som sier: Hei, dette er ikke arkitektur, dette er bare tull, og tråkker på modellen du satt oppe hele natta og bygde.Jeg har grått og ledd og sittet oppe i 36 timer i strekk før innlevering hundre ganger, men det er definitivt verdt å legge så mye tid og krefter i det.

4. Studiet er 5-årig, du blir Master of Architecture og det siste halve året er det såkalte Diplomprosjektet ditt, som er relativt fritt. Jeg startet på min diplom i august 2007 og leverte den i februar 2008. Du jobber både med små og store rom, alt fra interiør til byplanlegging, og kan de to siste årene velge kurs ihh til hva du ønsker å spesialisere deg i.

5. Studiet er prosjektbasert, dvs. at du hvert halvår har et prosjekteringsfag i tillegg til endel småfag som arkitekturhistorie/byggteknisk fag o.l. Gjennomganger og sensurer er vanlig å ha ca. 2 ganger i mnd frem til en hovedsensur i slutten av hvert semester der en ekstern sensor (arkitekt) kommer og skal bedømme det du har gjort. Du snakker i 15 min og viser hva du har gjort (på plansjer) og så sier han hmm og jaaa og det blir forhåpentligvis en bra arkitekturdiskusjon.

6. Det er vanlig å ta utveksling i 4/5.klasse. Jeg var i Stockholm et år, og fulgte et kurs i Oslo i et halvår, det var supergøy. Du kan reise omtrent hvor du vil, og selv om kanskje ikke skoleutbyttet er det største, så veier opplevelsen opp for det.

Da er min tid som studieveileder over. Sjekk ut de ulike skolene for mer info om studiene: Trondheim, Bergen, Oslo.

Og om dere vil følge med på hva som skjer i arkitektbransjen for tiden, les på arkitektnytt.no

Jeg vil bo i skogen

Nærmere bestemt en sånn skog. Det japanske arkitektkontoret Naruse Inokuma laget denne installasjonen til Tokyo Designers Week. Flere bilder her.

trerom
Foto: narukuma.com

Barcode #1

Barcoderekka blir sikkert fin om et par år, men enn så lenge er det heisekranene som får topscore.

barcode
Foto: privat

Field of light

Dette var pent! Lysdesigner Bruce Munros prosjekt.

fieldofligh
Foto: via dezeen.com

Inspirator

Hver gang jeg er smålei og lurer på hva i all verden jeg driver med, går jeg inn på TAF sine sider. De lager nesten uten unntak fantastiske enkle nydelige ting. Sånn som papirboksen dere ser under. Reine liner, vet du. Også er websiden flashfri. Ah.

taf
Foto: tafarkitektkontor.se

Reisebrev #2

Dette er bilder fra utstillingen til Herzog & de Meuron + Ai WeiWei. Da vi kom ned på mandagen hadde de såvidt begynt på denne stolkonstruksjonen i bambus som er nydelig. Ca. 10 stk hardtarbeidene kinesiske menn med 1 stk dirigerende tykkfallen WeiWei sittende på en stol vedsiden av. H&dM samarbeidet med samme kisen da de bygde fugleredet.

herzog1

herzog2
Foto: privat

Archiart

Kotemodellering, tjohoi.

archiart
Foto: privat

Munetsugu hall

Til og med jeg kan falle for skrå vegger i visse tilfeller. Dette er nydelig. Arkitekten er Norihiko Dan.

muhall
Foto: via thecoolhunter.net/dan-n.co.jp

MJs crib

Marc Jacobs leilighet i Paris er nesten på linje med klærne han designer. Dvs. fin. Featured i W magazine for en liten stund siden. Bronsesauen er laget av Claude og Francois-Xavier LaLanne, og har du litt penger og peiling kan du faktisk få kjøpt deg en hel flokk!

crib
Foto: W magazine/ Philip-Lorca DiCorcia

Oslonightlight

Gull og grønn og sølv og speil. Plaza + postgirobygget er ikke så ille i kveldssol sett gjennom telelinse.

oslos
Foto: Håkki

Bare så det er sagt

Jeg elsker fargepøver/vifter. Beste delen av å jobbe som arkitekt er å sitte og dille med sånne. Bare synd jeg holder på med regulering mesteparten av tiden. Så gøy er det.

fargeprov
Foto: privat

Surface architects

Fancy.

surface
Foto: surfacearchitects.com

Litt sånn barskt

Det sier sjefen min ganske ofte når det kommer til hvordan arkitekturen skal være. Dette bygget går jeg forbi hver dag på vei fra jobb. Hvem som har tegnet balkongene har jeg ingen aning om, men den personen får klapp på skuldra og kyss i panna fra meg. En mini-Renzo må det være. Finere enn operaen for meg!

balkonger
Foto: privat

Operafantomet

Dagens-kategorien er såpass fraværende at nye undertemaer herved tas inn. Idag: gestikulering. På søndag stod jeg oppå den nye fantastiske operaen og forklarte fint med hendene hvor fantastisk den nye operaen er. Haha. Architalk. Tenkepause er essensielt.

gestopera
Foto: Kasia H

Roransj

Jeg er til tider litt opphengt i farger, og akkurat nå er det oransjerød. Her dokumentert i en nydelig sjappe med rette kanter overalt. Bildet lå på desktopen, jeg husker ikke hvor det er fra, men den er ihvertfall vist i Mark eller Frame som forøvrig er et par glossy, intellektuelle magasiner som anbefales på det sterkeste.

sjappe
Foto: frame

Lost in translation

Det blir et bilde fra Lost in Translation siden jeg er helt lost in translation på flere plan (haha) idag. Aldri ta på deg oppgaven å lage Sosi-kart. F--RL---01201 whatever. Jeg trenger ferie. Det blir absolutt ikke Tokyo.

lost
Foto: goooooogle

This is it

Om prosjektet er sånn halvveis noensteder skal det ihvertfall ikke stå på visualiseringene. I 60x60 cm format blir det forhåpentligvis en liten wow faktor. Som sagt tidligere: photoshop, veldig god venn.

prosjektpers

prosjektvis2

prosjektpersp3
Foto: Privat (copyright, baby)

Dette huset her...

..er helt drøyt kult. Favorittspot for et evt. kreativt felleskap en gang i framtiden. Det har stått tomt en stund, men nå ser det ut som om det skal skje noe der. Noen som vet hva det skal huse? Thorvald Meyersgate, Løkka.

finelokaler
Foto: privat

Ps: I love you

Da er innspurten igang, og lagkombinasjonen i photoshop eskalerer proporsjonalt med stressnivået. 20 dager igjen. At jeg aldri gidder å sette navn på lagene er håpløst. Jeg skyter meg selv direkte i foten. Når en kommer opp i sånn rundt om 70 lag er det greit å ikke måtte huske at han kisen med ryggsekken er Layer 53, men faktisk er på det laget som heter han kisen med ryggsekken.

ps
Foto: Screenshot

Her vil jeg bo

Dette huset her er helt drøyt fint. Jeg bare lagret bildet på desktopen  for noen måneder siden, og det er hentet fra coolhunter, men jeg finner ikke igjen artikkelen. Hilfe!

house
Foto: sannsynligvis thecoolhunter.net

Den der glorien

Glorien som Viel Bjerkeset Andersen laga ved Nathionalteatret er utrolig fin. Det enkle er ofte det beste, noe går igjen i veldig mange sammenhenger. Akkurat nå sitter jeg og reviderer forarbeid/tekst til diplomen. Dvs. renske vekk all slags arkitektoniske fraser som det er umulig å forstå. Håkon fikk latterkrampe igår når han så noe av det jeg hadde skrevet. Det var noe sånt som "Hjernen skaper former...blablabla." Herreguuuud. Slå meg i hodet med noe hardt. Please.

PS: LK tipsa meg nettopp om dette bildet.

glorie
Foto: viel.no

Dagens

Jeg må tegne og tegne siden veilederen min i Trheim sa: Jaja. Du ligger relativt godt an, Sigrid. Relativt er et forferdelig ord. Det begynner ihvertfall å ligne noe nå (og nei jeg har ikke tenkt på vinduer enda).

080114leiligheter2
Illustrasjon: privat

1080 timer

Fokuset mitt er litt andre steder for tiden. Det er 45 dager til jeg skal levere diplomen nå, og jeg veksler mellom å si Pøh, det er jo bare en liten liten diplom, og Hjælp jeg har ikke gjort en dritt, jeg blir ikke ferdig. Men blir jeg ferdig er det mye pga god hjelp. Jeg er så heldig å ha en fotografvenn med studio i stua som hjalp meg med modellbilder. Øker kvaliteten et par hakk. Forøvrig står min kjære Håkki i dette sekund foran sensorene og briljerer (forhåpentligvis) med sin diplom. Oh yes. På god vei inn i voksenverden nå.

therfoto
Foto: privat

Hard knock life

Jeg sitter her og tegner hus med sneglefart. I februar må alt være klappet og klart, og målet er selvsagt at prosjektet skal se så fint ut at det blir trampeklapp og gledestårer fra sensorbenken. Hm. Den tid, den sorg. Det popper ihvertfall opp nye hus hele tiden, og om du har noen interesse av svensk arkitektur (ja, det finnes faktisk svensk arkitektur), så kan du kikke på vinneren av Asplundkonkurransen i Sthlm. Eller evt. kikke på alle de forslagene som ikke vant. Masse videoer og greier!

242166-53
Bilde: privat


hits